Recenze na Revolut.com – kompletní návod, poplatky, výhody

Vše co potřebujete vědět o online bance Revolut.

Směnárna, ve které nenajdete žádné skryté poplatky. Více než patnáct milionů spokojených uživatelů si už našlo k aplikaci Revolut cestu a další přibývají. Jedná se totiž o revoluční možnosti, ale také o jednoduchost využívání všech služeb portálu. Revolut je zároveň i internetovou peněženkou, kterou můžete využít k placení online v různých e-shopech nebo například k obchodování s kryptoměnami. Samozřejmě má i své nevýhody, jako jsou limity při bankomatových výběrech, které jsou posazeny poměrně nízko.

 

Ale o tom až později, nejprve si pojďme probrat všechny výhody Revolutu, který je populární snad po celém světě.

 

V této recenzi najdete:

  • Něco o společnosti, která vlastní Revolut.
  • Jaké jsou výhody a nevýhody této online peněženky.
  • Kompletní návod krok za krokem, jak se zaregistrovat.
  • Čtyři možnosti, jak přidat peníze na váš Revolut účet.
  • Jak si můžete zřídit kartu Revolut a možnosti platby kartou.
  • Kompletní postup, jak aktivovat virtuální kartu.
  • Kompletní postup, jak aktivovat fyzickou kartu.
  • Převody peněz mezi uživateli Revolutu, bankovní převody, převody kartou atd..
  • Poplatky za výběr hotovosti z bankomatu.
  • Poplatky za směnárnu.
  • Jak si zřídit cestovní pojištění.
  • Jak si rezervovat hotel, případně vstupenky na různé pobyty či atrakce.
  • Jak investovat do krypto, případně do akcií, ETF fondů či dluhopisů.

 

Revolut je v ČR již nějakou dobu

Úvodní stránka online banky Revolut.

Revolut Ltd je britská společnost, která spatřila světlo světa v roce 2015. O tři roky později spustila provoz i ve středoevropském prostoru. Od konce roku 2018 tedy vlastní bankovní licenci pro Evropu, a proto je „plnohodnotnou“ bankou, která má chráněné vklady klientů až do výše 100 tisíc eur pro případ krachu.

 

Jaké výhody nabízí Revolut?

Bezpochyby největší výhodou využívání účtu Revolut je to, že svůj účet můžete vést přímo v konkrétní měně, tedy například v dolarech, míříte-li do USA, eurech, pokud jedete do Paříže. V tomto případě při výběru peněz v zahraničí nebudete potřebovat žádnou směnárnu, čímž ušetříte na vysokých poplatcích. Využít se dá například na pracovních cestách v zahraničí nebo na dovolené, když prošvihnete svůj rozpočet a jednoduše budete potřebovat další hotovost.

K dispozici jsou až tři desítky různých měn, kromě dolarů a eur i další pro české turisty oblíbené evropské měny (DKK, PLN, RUB, AUD apod.).

Rovněž ušetříte na poplatcích z mezinárodních transakcí, jelikož si některé české banky strhávají vcelku vysoké poplatky. V Revolutu budete mít převod peněz zdarma.

Velkým bonusem pro majitele účtu Revolut je také možnost obchodovat s kryptoměnami (Bitcoin, Litecoin, Ethereum a další). Vhod určitě přijde také šance podívat se na akciové trhy, případně je možné investovat do různých komodit. S akciemi lze obchodovat od roku 2019. Zpočátku byla k dispozici jen burza v New Yorku, která je aktivní v našich odpoledních hodinách. Přibýt ale mají do budoucna i další burzy z Evropy.

Další plus získává Revolut za vynikající systém zabezpečení. Bezpečnost kontroluje GPS. Pokud se podle svého datového připojení opravdu nacházíte v konkrétním obchodě, není problém – platba je povolena. V opačném případě bude blokována. Pokud by se vám tedy na váš účet nabourali zloději a chtěli něco pro sebe nakoupit, případně přeposlat peníze na jiný účet, mají smůlu. Bez vašeho telefonu to nepůjde. 😊

 

Bezpečnost je na prvním místě.

 

Revolut má i nevýhody

Karta Revolut se vydává ve Velké Británii a momentálně nejsou v ČR k dispozici žádné bankomaty. Některé české banky si proto mohou při výběru hotovosti ze svých bankomatů účtovat nemalý poplatek (často jde i nad hranici 100 Kč).

Minusem je i poplatek za převod ve směnárně o víkendech. Jedná se o jedno procento z převáděné částky, což může, ale také nemusí být částka spíše symbolická.

Základní limit na výběry z bankomatů je v případě Revolutu cca 4 500 Kč, chcete-li se vyhnout 2% poplatku, je nutné zřídit si placený tarif, kde jsou limity výrazně vyšší.

 

Registrace na Revolutu

Pokud vás předchozí řádky přesvědčily o potřebě mít účet v této online bance, tak se pojďme podívat na registraci. Ta je vcelku jednoduchá. Otevřete si stránku kliknutím na www.revolut.com/cs-CZ/. Nastavte českou předvolbu + 420 a vložte číslo svého mobilního telefonu.

Do SMS zprávy vám přijde od Revolutu odkaz ke stažení aplikace. Po kliknutí na odkaz budete přesměrováni na Google Play, kde si můžete nainstalovat aplikaci.

 

Na Google Play si můžete nainstalovat aplikaci od Revolutu.

 

Jak máte možnost vidět, aplikace má již přes 10 milionů stažení a 2 miliony recenzí s celkovým skóre 4,8 z 5,0 hvězdiček. Jedná se tedy bezpochyby o seriózní online banku.

 

Po instalaci, která trvala cca 1 minutku, by se vám na ploše telefonu měla zobrazit ikona R. Klikněte na ikonu, dále na zaregistrovat se a vložte své telefonní číslo, na které vám přijde 6místný potvrzovací kód. Následně vyplníte své jméno a příjmení, datum narození, adresu a e-mail. Po vyplnění údajů vám Revolut poskytne informace o svých bankovních službách a o podmínkách používání (je to v angličtině).

Na závěr registrace bude třeba ověřit svou totožnost pomocí aktuální fotografie. Následujte instrukce, které se vám zobrazí na displeji vašeho telefonu.

Při ověření pomocí aktuální fotografie bude třeba povolit přístup Revolutu k vašemu fotoaparátu. Mělo by vám vyskočit okno, zda chcete povolit aplikaci Revolut fotit a nahrávat video. Zvolte „Pouze tentokrát“.

Pokud vám nevyskočilo žádné okno, budete muset povolit přístup ručně. Ve vašem telefonu najděte složku: Spravovat aplikace  ->  Revolut  ->  Povolení aplikací  -> Fotoaparát  ->  Vždy se zeptat.

 

Po ověření totožnosti bude nutné vytvořit si svůj přístupový kód. Zvolte si 6místný PIN kód, kterým se vždy budete přihlašovat na váš účet. Kód si pro jistotu někam zapište.

 

Poslední věc, kterou od vás Revolut bude vyžadovat, je vaše rodné číslo a daňová rezidence. Po splnění těchto požadavků dostanete úplný přístup ke svému účtu.

 

Jak se přihlásit ke svému účtu? Velice jednoduše. Stačí zadat svůj přístupový PIN kód.

 

Jak vložit peníze na svůj Revolut účet?

Jak si dobít svůj Revolut účet? Velice jednoduše.

Svůj Revolut účet můžete dobít kredit/peníze čtyřmi způsoby. Jsou to:

  1. Přidání peněz bankovním převodem – možné poplatky.
  2. Vložení peněz pomocí debetní nebo kreditní karty – žádné poplatky.
  3. Necháte si poslat svoji výplatu – žádné poplatky.
  4. Přidání peněz pomocí Google Pay – možné poplatky.

 

1. Přidání peněz bankovním převodem

Musíte se přihlásit do svého internetového bankovnictví a provést klasickou zahraniční platbu. To znamená, že vyplníte údaje Revolut banky jako je IBAN, BIC/SWIFT kód Revolutu a adresu banky. Jednoduše klasický převod do zahraničí.

Peníze by vám na Revolut měly přijít do 3 až 5 pracovních dnů. Pokud vaše banka podporuje okamžité platby, peníze dorazí do několika vteřin.

 

Pozor, vaše banka si může účtovat za převod peněz na Revolut vysoké poplatky. Přece jen jde o zahraniční platbu! Před převodem si tedy ověřte, jaké poplatky má vaše banka za mezinárodní transakce.

 

Samozřejmě můžete navštívit osobně pobočku své banky a učinit převod peněz na Revolut manuálně. Nezapomeňte si však vzít s sebou údaje o Revolutu – IBAN, SWIFT kód, adresu atd.

 

2. Vklad peněz pomocí debetní nebo kreditní karty – doporučuje se!

Tato možnost přidání peněz je nejjednodušší, nejrychlejší a hlavně bez poplatků! Jednoduše vložíte údaje své debetní či kreditní karty. Karta musí být vydána na vaše jméno, resp. jméno a příjmení na kartě se musí shodovat s údaji na Revolutu.

Na domovské obrazovce klikněte na položku „Přidat peníze“. Vložte údaje karty, vyberte měnu a částku vkladu. Na závěr klikněte na „Přidat peníze bezpečně“.

 

3. Nechat si posílat svoji výplatu na Revolut

Ano, existuje i taková možnost. Jednoduše napíšete svému zaměstnavateli, že chcete dostávat svoji výplatu na Revolut účet. Ekonomickému oddělení dáte údaje o Revolut bance – IBAN a SWIFT kód banky – a máte hotovo.

 

4. Vklad peněz pomocí Google Pay

Je to poslední možnost. Google Pay však nevyužívám.

 

Registrační odkaz do Revolut.com.

 

Zřízení karty Revolut a platby kartou

Jak si zřídit Revolut kartu a jak ji používat.

Jsou dvě možnosti, jak si zřídit kartu Revolut:

  1. Virtuální karta
  2. Fyzická karta

 

1. Virtuální karta

Virtuální karta je digitální platební karta. Vytvořit ji můžete bezplatně a je připravena k okamžitému použití.

Virtuální karta se dá používat k placení online v různých internetových obchodech. Nelze s ní však vybírat hotovost.

Jsou dva typy virtuálních karet – jednorázová a víceúčelová.

U jednorázové virtuální karty se po každé platbě automaticky mění data karty, což vás chrání před podvody. Dá se tedy použít jen jednou, pak si budete muset vytvořit novou. Nelze použít pro výběry hotovosti nebo pro předběžné autorizace včetně předplatného, ​​hotelových rezervací a pronájmu aut.

Víceúčelová karta se dá použít na libovolný počet transakcí.

 

Zřízení virtuální karty je jednoduché – přejděte na svou „domovskou“ obrazovku, klikněte na ikonu karty v pravém horním rohu, poté klikněte na „přidat novou“ a zvolte si, zda chcete „Debetní“, „Pro“ nebo „< 18“ kartu. Potom „Virtuální“, nastavte si barvu karty a klikněte na „Získejte virtuální kartu zdarma“. Nakonec zvolte název karty a „Vytvořit kartu“. Hotovo!

 

Měsíčně můžete vytvořit 4 nové virtuální karty. Celkem můžete mít až 20 virtuálních karet.

 

Tip – pokud si při výběru virtuální karty zvolíte „Pro“ získáte při placení cashback 1,2 %. Co to znamená? Pokud v internetovém obchodě nakoupíte něco za 1 000 Kč a zaplatíte virtuální kartou Pro od Revolutu, dostanete z nákupu zpět 12 Kč.

 

Tip – pokud chcete používat svou virtuální kartu i pro bezkontaktní platby přímo z telefonu, přidejte si kartu do Apple Pay nebo Google Pay.

 

2. Fyzická karta

Fyzickou kartu můžete používat také pro výběr peněz z bankomatu či pro platbu v kamenných obchodech. Zřízení takové karty však už něco stojí. Jaké jsou poplatky?

Za zřízení první fyzické karty zaplatíte jen za doručení, a to částku 6,99 € . Za zřízení dalších fyzických karet se platí kromě poštovného i poplatek za zřízení karty. A to 5,99 € v případě uživatelů účtu Standard a Plus. Pokud jste si zvolili účet Premium a Metal, tak zaplatíte za vytvoření karty 39,99 €.

Celkem můžete mít až 6 fyzických karet.

 

Platby kartou

Jak je to s používáním karty Revolut? Strhávají nějaké poplatky? Za používání karty Revolut, ať už fyzické nebo virtuální, na nákupy ve vaší základní měně se neúčtují žádné poplatky. Takže pokud uděláte běžný nákup ve svém oblíbeném kamenném obchodě, nezaplatíte žádné poplatky. Revolut si však může účtovat poplatky, pokud svou kartu používáte k výběru hotovosti, případně k placení v jiné měně.

Podrobnosti o jednotlivých poplatcích naleznete níže v sekci „Poplatky za výběr hotovosti z bankomatu“ a „Poplatky za směnárnu“.

 

Převody peněz

Abyste mohli provádět převody na svém účtu, musíte se přesvědčit, že váš účet je ověřen a nemá žádné omezení.

Revolut nabízí až čtyři možnosti, jak posílat či přijímat peníze.

1. Převody mezi uživateli Revolutu

Převody mezi uživateli Revolutu jsou velmi jednoduché, téměř vždy okamžité, a hlavně bez poplatků. Před převodem se ujistěte, zda je váš účet ověřen! Ověřený účet bez omezení musí mít i osoba, které posíláte peníze, nebo od které obdržíte peníze.

 

Jak poslat peníze? Na domovské stránce klikněte na kartu „Platby“. Dále „Začít“ nebo v pravém horním rohu naleznete znaménko „+“. Vyberte svého přítele a klikněte na „Odeslat“ nebo „Požádat“. Následně zadejte částku a přidejte poznámku a opět klikněte na „Odeslat“ nebo „Požádat“.

 

2. Bankovní převody

Chcete-li přijmout bankovní převod, musíte odeslat své bankovní údaje odesílateli, aby mohl provést převod.

Pro příjem bankovního převodu neexistují žádné limity. Revolut si neúčtuje žádné poplatky za přijetí bankovního převodu. Zprostředkovatelské banky si však mohou účtovat poplatky.

 

Jak na to? Na domovské stránce přejděte na položku „Platby“. Vpravo nahoře je symbol „+“. Klepněte na něj a vyberte „Bankovní příjemce“. Následně napište bankovní údaje osoby, které chcete poslat peníze.

 

3. Platební odkazy

Pokud nemáte bankovní údaje, které potřebujete, vyberte „Vytvoření platebního odkazu“ místo „Bankovní příjemce“.

Platební odkazy jsou bezpečným způsobem, jak můžete posílat nebo přijímat peníze bez sdílení osobních údajů nebo údajů o účtu. Můžete je použít k odeslání peněz na kartu, bankovní účet nebo na účet Revolut jiné osoby, nebo vyžádat z karty či účtu Revolut od jiné osoby.

Takže pokud chcete poslat vy někomu peníze, požádejte danou osobu, aby vám poslala platební odkaz. Pokud vy žádáte o peníze, vytvořte platební odkaz v sekci „Vytvoření platebního odkazu“ a odkaz pošlete osobě, která vám má poslat peníze.

 

4. Převod na kartu

Poslední možností převodu peněz je převod na debetní či kreditní kartu. V tomto případě si Revolut účtuje malý poplatek v závislosti na posílané sumě peněz a cílové zemi. Před odesláním peněz se vám zobrazí všechny poplatky.

Minimální částka na převod peněz na kartu v rámci EU je 2 USD (50 Kč). Minimální částka na převod peněz na kartu mimo EU je 10 USD (250 Kč).

 

Jak na to? Na domovské stránce přejděte na položku „Platby“. Vpravo nahoře je symbol „+“. Klikněte na něj a vyberte „Příjemce s kartou“. Napište číslo karty a další potřebné údaje.

Většina převodů je okamžitá, ale výjimečně mohou dodatečné kontroly trvat až 48 hodin.

 

Můžete také vytvářet naplánované převody. Pokud platíte každý měsíc za paušál, popřípadě za jiné služby, můžete si nastavit automatický převod.

 

Registrační odkaz do Revolut.com.

 

Zvolte si vhodný tarif pro pokročilejší funkce

Revolut nabízí pět možností, pokud jde o tzv. tarif. Základní účet Standard je zdarma a má jej každý uživatel, který se zaregistroval. Tento tarif ale nepřináší žádné výhody navíc. Pokročilejší uživatelé si pak mohou udělat upgrade svého účtu. K dispozici jsou čtyři placené možnosti: Tarif Plus stojí 114,99 Kč, Premium 219,99 Kč, Metal 349,99 Kč a Ultra 1 100 Kč. Uváděné ceny jsou vždy za jeden kalendářní měsíc.

V čem se uvedené tarify liší? Standardní účet budete mít vždy zdarma. V případě, že si zvolíte placený tarif, výrazně se zvedají limity při bezplatném výběru z bankomatů, v nejdražší variantě půjde až o 2 000 euro měsíčně (cca 50 000 Kč). Tarif Metal a Ultra rovněž nabídne cashback za platby, který je spíše symbolický (0,1 % v Evropě, 1 % mimo Evropu), ale jistě potěší. Získáte také tři mezinárodní platby, které v bezplatném balíčku nejsou, jakož i až pětici připojených účtů pro vaše potomky. Platit můžete vždy za konkrétní měsíc, ale v případě platby na celý rok dopředu to bude výhodnější.

V základní variantě, která je zdarma, také zaplatíte poplatek za směnárnu, jakmile překročíte hranici tisíc liber měsíčně (cca 30 000 Kč/měsíčně), v Premium a Metal jste však zcela bez limitu. Více než třicet různých měn a platby v téměř čtyřicítce světových zemí, stačí si jen vzít kartu s sebou na cesty a můžete být bez starostí. Placené tarify umožní i cestovní pojištění (na nejvýše 40 dní), pojištění vašeho vybavení, ale i případný vstup do letištních salonků. Při delším čekání na letadlo přijde podobná možnost určitě vhod, ušetříte díky ní řádově sto korun na osobu.

 

Jaké výhody nabízejí jednotlivé tarify?

 

Poplatky za výběr hotovosti z bankomatu

Měsíčně můžete z bankomatu vybrat pouze určitou částku, po jejím překročení zaplatíte poplatek 2 % z vybírané částky, minimálně 1 € (25 Kč).

  • Standard účet: 5 000 Kč (nebo pět výběrů).
  • Plus účet: 5 000 Kč.
  • Premium účet: 10 000 Kč.
  • Metal účet: 20 000 Kč.
  • Ultra účet: 50 000 Kč.

 

Poplatky za směnárnu

Ať už konvertujete peníze před výběrem, nebo vám je Revolut smění v době výběru, za danou službu zaplatíte nějaké poplatky. Směnné poplatky se budou účtovat během týdne, pokud překročíte povolený limit pro používání, a vždy o víkendu.

  • Standardní účet: do 25 000 Kč zdarma, po překročení 1 % z uvedené částky.
  • Plus účet: do 75 000 Kč zdarma, po překročení 0,5 % z uvedené částky.
  • Účty Premium, Metal nebo Ultra nemají během týdne žádné směnárenské poplatky.

 

Víkendové poplatky – na všechny směnárny o víkendech mezi 17:00 EST v pátek a 18:00 EST se účtuje víkendový poplatek ve výši 1 %. Pro zákazníky s placeným programem neexistuje žádná sleva.

 

Služby Revolutu

To, že Revolut je online bankou a zároveň směnárnou, jsme si již řekli. To ovšem zdaleka není všechno, co Revolut dokáže! Díky aplikaci si můžete jednoduše a v rámci několika kroků vyřídit cestovní pojištění, naplánovat cestu/dovolenou, rezervovat si hotel, případně si předobjednat nějaké aktivity. V neposlední řadě Revolut nabízí také možnost investovat vaše volné finance do akcií, ETF fondů nebo kryptoměn. Pojďme si v krátkosti rozebrat jednotlivé služby.

 

1. Cestovní pojištění

Můžete si jej vyřídit pouze v případě, že jste udělali upgrade svého Standard účtu na jeden z placených účtů: Premium, Metal a Ultra.

Jak si pořídit cestovní pojištění? Na úvodní obrazovce aplikace přejděte v dolním menu na možnost „Lifestyle“. Klikněte na možnost „Pojistit“. Vyberte možnost „Cestování“. Následně vyberte typ krytí a klikněte na možnost „Všechny doklady“.

 

2. Lifestyle

Díky aplikaci Revolut si snadno a rychle můžete zarezervovat hotel, popřípadě si rezervovat výlety a vstupenky na různé pobyty či atrakce po celém světě.

Jak na to? Ze sekce „Domů“ přejděte na „Lifestyle“ v nabídce ve spodní části. Klikněte na „Cestovat“. Následně si vyberte „Zážitky“. Vyberte město a klikněte na „Hledat“. Nakonec si najděte svoji vysněnou akci/atrakci a dokončete svou rezervaci.

V případě, že si chcete rezervovat hotel, motel, případně jiné zařízení k ubytování, vyberte místo „Zážitky“ sekci „Pobyty“. Zadejte město, datum a počet hostů. Potom dejte vyhledat a z poskytnutých možností si vyberte tu, která vám bude vyhovovat nejvíce. Jednoduché :-).

 

3. Datový Tarif eSIM

eSIM vám umožňuje aktivovat mobilní datový tarif u konkrétního poskytovatele sítě v určité zemi bez nutnosti použití fyzické SIM karty.

Hlasové volání a SMS zprávy nejsou podporovány, můžete však s vaší eSIM využívat jakoukoli platformu pro zasílání zpráv nebo volání, která využívá data – např. WhatsApp, Facebook Messenger.

 

4. Investování do kryptoměn

Oblíbenou službou mezi uživateli Revolutu je investování. Máte-li nějaké volné finanční prostředky, můžete to zkusit. Investovat můžete do akcií, ETF fondů, dluhopisů nebo i do kryptoměn. Právě ty poutají posledních pár let velkou pozornost.

Pokud chcete investovat s Revolutem, samozřejmě, že musíte mít ověřený účet a vložit na něj nějaký depozit. Jak poslat peníze na svůj Revolut účet jsme si již vysvětlili. Následně na domovské stránce kliknete na kategorii „Investice“ nebo „Krypto“, podle toho, do čeho chcete investovat. Pak už jen vyberete vhodného makléře/platformu pro investování – a je to.

 

Pár slov na závěr

Pokud hledáte online banku nebo plánujete mezinárodní transakce a chcete se vyhnout vysokým poplatkům, rozhodně byste neměli otálet s registrací do aplikace Revolut.

Správa peněz teď už nebude tak náročná, protože s Revolutem si lze naplánovat rozpočet. Příslušná mobilní aplikace umožňuje zajímavou službu, se kterou budete mít stoprocentní přehled. Vydělávat tedy můžete nejen na akciích, ale také na lepší správě vlastních finančních prostředků.

Kryptoměny, zlato, převody měn na zahraniční dovolenou, ale také cestovní pojištění, funkce Trezor a výborné zabezpečení vašich prostředků, to vše dohromady nabízí Revolut.

 

Revolut nabízí nově registrovaným uživatelům příjemný uvítací bonus 625 Kč. Podmínky přitom nejsou složité.

Účet si můžete vytvořit zde.

 

Nenašli jste v článku to, co jste hledali? Potom se zkuste podívat také na diskusní fórum. Možná tam najdete pár zajímavých informací na toto téma.

Přišli jste už někdy do kontaktu s Revolutem? Budu rád, když se zapojíte do diskuse a napíšete svoje vlastní zkušenosti.

 

Našli jste v tomto článku zajímavé informace, které považujete za prospěšné? Pak se o ně podělte se svými známými a možná tak někomu pomůžete. Stačí, když článek budete sdílet nebo mu dáte like. Určitě doporučuji připojit se i k mé facebookové skupině, ve které neustále zveřejňuji novinky týkající se práce z domu a podnikání na internetu. Klikněte na líbí se mi to“ a v upozorněních nastavte  „dostávat všechny příspěvky“.

 

Sdílejte:

Leave a Reply